Coğrafi İşaret Nedir

Ce Belgesi Veren Firmalar
Ocak 18, 2018
Ce Belgesi Nasıl Alınır
Ocak 25, 2018

Coğrafi İşaret Nedir

Ürünleri özelliklerinin belirlenmesinde ve korunmasında kullanılan pek çok sistem vardır. Bunlardan biri de coğrafi işaretlerdir.

Coğrafi İşaret Nedir?

Coğrafi işaret, belirli bir ürünün kendine has özelliklerinin yine belirli bir bölge ile özdeşleşmiş ve o bölge ile anılmasına denir. Ülkemizde çok fazla örneği görülebilir. Örneğin Amasya elması, Afyon kaymağı coğrafi işaretlere birer örnektir. Bu ürünler çok çeşitli olabilir. Halı, kilim, yöresel taşlar, meyveler gibi pek çok ürün coğrafi işaret ile belirlenebilir.

Coğrafi İşaretlerde Ayrım

Coğrafi İşaret Nedir

Coğrafi işaretler kendi içinde iki gruba ayrılır. Bunlar menşe ve mahreç işaretleridir. Bir ürünün tamamen işaretlendiği bölgede üretilmesi menşe adıdır. Yani ürün o coğrafi sınırlar içerisinde üretildiği zaman, o coğrafi işaret ile vurgulanamaz. Örneğin Malatya kayısısını başka bir bölgede yetiştirmek mümkün değildir. Mahreç olarak tanımlanan ürünler de ise durum daha farklıdır. Ürünün yapım aşamaları sırasında gerekli olan malzemelerden en az birinin işaretli olduğu coğrafi alandan temin edilmiş olması yeterlidir. Örneğin Isparta halısı üretilecekse, dokuma malzemeleri o bölgeden geldikten sonra üretim başka bir alanda üretim yapılabilir. Ancak üretimin o bölgenin özellikleri dahilinde gerçekleştirilmesi şarttır.

Coğrafi İşaretler Neden Önemlidir?

Öncelikle bu işaretler üretim standartlarının tutturulmasında ve bir bölgeye ait ürünün özelliklerinin korunması açısından önemlidir. Tescil edilmiş ürün, bilinen özellikleri dışında üretilemez ve satışa sunulamaz. Pazarlama aşamasında bu işaretler ürüne güç katar. Coğrafi işaretlerin önemi tüketici açısından da önemli bir gerçek yaratır. Tüketicilerin bilincinde ürünün daha kaliteli olduğu ve diğerlerinden daha farklı olduğu algısını uyandırır. Böylece tüketici aynı ürünler arasında coğrafi işareti olana yönelir.

Coğrafi İşaretler ile İlgili Ayrıntılar

Coğrafi olarak işaretlenmiş ürünün özelliklerini bozarak satışını yapmak kanunlar nezdinde suç teşkil eder. Ürünlerin korunması ile ilgili hükümler oldukça katıdır. Bunun yanı sıra, bir ürün hangi ülkede işaretlenmiş ise o işaret o ülke sınırları içerisinde geçerlidir. Coğrafi işaret koruma süresi yoktur. Bir ürün üzerindeki coğrafi işareti kaldırmak için mahkeme açılması gerekir.

Marka patent olarak uzun yıllara dayanan tecrübe ışığında, yurt içi ve yurt dışı marka tescili, patent tescili, endüstriyel tasarım tescili, coğrafi işaret, kalite belgelendirme gibi alanlarda ihtiyaçlarınız için yanınızdadır.

Coğrafi İşaret Nedir sorusuna daha detaylı cevap için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Comments are closed.