Şirket ve şahısların markalarını Türk Patent Enstitüsü’ne tescil edip hukuki olarak korumalardan faydalanırlar. Marka tescil merkezi olarak bilinen Türk Patent Enstitüsü kısaltması TPE olup 1995 yılında kurulmuştur. Diğer ülkelerde markanın tescil edilmesi Türkiye’de geçerli olmamaktadır. Bugün Türkiye’de 400.000 adet marka tescili bulunmaktadır. Ticari olarak firma kurulduğu günden itibaren aynı isimle faaliyet göstermek marka güvenilirliği ve değeri açısından önemlidir. Devamlılık ve güven firmaya artı değer katmaktadır. Bu yüzden marka tescillemek kurumsal firmaları için vazgeçilmez olmaktadır.
Marka ürün ve hizmetlerin birbirinde ayrılması için firmaların kimliğini tanımlayan ve onlar hakkında bilgi veren imaj, sembol, yazı, rakamlar, sözcükler veya bunların farklı kombinasyonları ile oluşturulan isimlerdir. Bu sayede işletmelerin mal ve hizmetleri birbirinde ayrılır. Marka tescil ettirmek firmayı koruma altına alırken patent tescili ise buluşları korumak için yapılmaktadır. Yeni olan ve sanayide kullanılan usuller patent ile koruma altına alınmaktadır. Patentler bir alanda topluma genellikle fayda sağlarlar. Marka tescil belgesi almak için yapılan başvurularda merkez tarafından yönlendirme yapılmaktadır. Marka tescil ofisi tarafından istenen belgelere ait detaylar verilmektedir.
Marka sahibine onu tek başına kullanma yetkisi vermektedir. Ürün ve hizmetlerin başkaları tarafından kullanılarak haksız kazanç elde etmeleri marka tescil işlemleri yapılarak engellenir. Bu sayede firmaya ait ürün ve hizmetler tekel halini alır. Mal ve hizmetlerinizin size ait olduğunu ispatlamanın tek yolu budur. Hukuki bir ihtilafta hakkın savunulmasını sağlamaktadır. İşletmenin prestiji ve kurumsallaşması açısından önemli bir belgedir. Yurtiçi ve yurt dışında yapılan yatırımları koruyarak işletmeyi koruyucu özellikleri vardır. Bu süre 10 yıl olup sonsuza kadar uzatmak mümkün olmaktadır. Kısaca marka tescil sınıfları olarak bunlardan bahsetmek gerekirse bunlar 45 sınıfta toplanmıştır. Tüm eşya ve hizmetlerin yer aldığı bun sınıflar içerisinde yapılan iş ve ürüne göre tescil işlemi yapılmaktadır. Ayrıca tescilli markaların devri mümkündür. Miras yoluyla alınabilir. Kullanma hakkı verilebilir. Tescilli markalar rehin olarak verilebilmekte teminat olarak kullanılmaktadır. Ayrıca marka patent sayesinde TSE belgesi almak istendiğinde ilk hazırlanması gereken evrak tamamlanmış olacaktır.