Yurt Dışı Patent Tescili

Yurt Dışı Patent Tescili
Wipo yaklaşık 184 ülkenin üye olduğu ve uluslararası alanda hizmet veren bir patent kuruluşudur. Bu kuruluş adının orijinal açılımı ise world intellectual property organization olup bazı kaynaklarda ve çevirilerde de fikri mülkiyet örgütü ya da dünya fikir örgütü gibi açılımları yapılabilir. Merkezi İsviçre’ de olan kuruluşa Türkiye’ de 1975 yılında üye olmuştur. Bu örgüt kurulduğu yıllardan beri hedefi Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerde yapılan patent işlemleri için hem danışmanlık hem de bir üst bakış görevi gören bir kuruluş olmuştur. Bu kuruşta ilk yıllarda genelde yabancı uyruklu üyeler ve karar mekanizmaları bulunurken son yıllarda Türkiye’ den bir takım isim hakkı davalarının bu kuruma taşınması sonucu kurul üyeleri arasında Türk vatandaşlarına da yer vermektedirler.
Wipo Ne İş Yapar?
Wipo örgütü sahip olduğu uzman kadro ile patent ve marka tescili konusunda 3. Kişi olarak objektif kararlar vermekte ve kararları da hem Birleşmiş Milleteler üye olan ülkelerde hem de tüm dünyaca kabul görmektedir. Wipo bazı durumlarda tıpki insan hakları mahkemesi gibi çalışır ve üyesi olduğu ülkelerde çözülemeyen isim hakkı problemleri için çözüm üretmeye çalışır. Bu davalar davalı ve davacı tarafların dilekçe yolu ile Wipo kurumuna ya da kurum üyelerine yazılı başvuru yapması ile başlayan ve devamında detaylı bir incelemeye konu olan zorlu bir süreçtir. Wipo kuruluşunun uluslar arası anlamda hatta evrensel olarak kendini kanıtlamış bir kurum olması bu tarz davaların daha hızlı sonuçlanmasını ve profesyonel hizmet mantığı motto alınarak sorunsuz şekilde sonuca ulaşmasını sağlamaktadır.
Patent Tescili Ne Demektir?
Patent demek kimse tarafından üretilmemiş ya da keşfedilmemiş bir ürün, fikir ya da hizmetin kullanım haklarının sahibi olmayı garanti altına almak ve belgelemek demektir. Patent belgesi uluslar arası alanda geçerli bir belge olduğundan bu belgelerin alınabileceği kurumlar da uluslar arası kabul görmüş kurumlar olmalıdır. Patent tescilinde belgeli olan ürün, hizmet ya da fikre ait tüm isim ve alan haklarının saklı olması esası vardır. İsim benzerlikleri ya da isimlerin farklı şekillerde farklı amaçlarla kullanılması gibi durumlarda marka tescil sahibinin söz hakkı ve daha da önemlisi fikri mülkiyet hakkı vardır. Fikri mülkiyet hakkı ise her ne kadar belirli sınırlar ile çizilse de yurt dışı patent tescili söz konusu olduğunca bazı ince çizgiler ile de ayrılabilmektedir. Davaların sonuç bulması ve tescil durumunun şekillenerek netleştirilmesi için belirli bir yurt dışı patent tescili süreci geçmelidir.
Yurt Dışında Patent Tescili Nasıl Yapılır?
Patent tescili geçerliliği kabule dilmiş her türlü firmada yapılabilir yurt dışı patent tescili fiyatları ise tescile konu olan duruma göre değişkenlik gösterir. Fiyatlar aynı zamanda tescil edilecek hizmet ya da ürünün amacına göre değişir, bu amaçlar ise yurt dışı patent tescili sınıfları ile daha önceden belirlenmiştir.
Yurt Dışı Patent Tescili, Yurt Dışı Patent Tescil Ofisi, Yurt Dışı Patent Almak, Yurt Dışı Patent Fiyatları ve Yurt Dışı Patent Tescili ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorular için Marka Patent firmasıyla iletişime geçebilirsiniz.